Overheidsaansprakelijkheid
Bij de vervulling van overheidstaken worden tal van besluiten genomen en wordt feitelijk gehandeld in het openbaar belang.
Vaak zal het vervullen van de overheidstaak natuurlijk op een juiste wijze plaatsvinden. Als dat niet zo is, kan sprake zijn van onrechtmatig overheidshandelen. Als een besluit wordt vernietigd door de rechter kan dit bijvoorbeeld leiden tot aansprakelijkheid en kan een bestuursorgaan gehouden zijn de schade te vergoeden die een burger of bedrijf heeft geleden.
Ook als een besluit of handelen geheel volgens de regelen der kunst is genomen en voorbereid en dus sprake is van rechtmatig overheidshandelen, kan echter sprake zijn van aansprakelijkheid. Zo kan een bestemmingsplan dat door de gemeenteraad wordt vastgesteld leiden tot planschade en kan een verkeersbesluit zodanige gevolgen hebben voor (de bereikbaarheid van) een onderneming, dat dit onevenredige gevolgen heeft en er sprake kan zijn van een verplichting de onevenredige schade te vergoeden door toekenning van nadeelcompensatie.
De benadering van de aansprakelijkheidsregimes bij de rechtmatig en onrechtmatig overheidshandelen is verschillend, net als de eventueel te volgen rechtsgang. Wij werken adviseren en procederen regelamtig namens overheden over de verschillende vormen van overheidsaansprakelijkheid; zowel als het leed al is geleden en aansprakelijkheid (ofwel: schadevergoeding) moet worden afgewend, maar ook ter voorkoming van (de aanspraak op) schadevergoeding in de aanloop naar een mogelijk schadeveroorzakend overheidshandelen.