Verjaringsrecht
Overheden hebben veel grond in eigendom en het komt in de praktijk veel voor dat gronden van de overheid in gebruik zijn door partijen die hiertoe niet gerechtigd zijn. Het gaat met name om ‘snippergroen’: kleine groenstroken die door burgers bij hun tuin worden getrokken en die de strook als onlosmakelijk onderdeel van de tuin gaan gebruiken. Zo pretenderen zij eigenaar te zijn.
Veel gemeentes die te maken hebben met illegaal grondgebruik wensen daar een einde aan te maken en starten een zogenaamd snippergroenproject. Bewoners die snippergroen in gebruik hebben, nemen geregeld het standpunt in dat zij via verkrijgende dan wel bevrijdende de eigendom van het snippergroen hebben verkregen.
De advocaten van Vangoud zijn gespecialiseerd in zogenaamde snippergroenkwesties en zijn zeer goed thuis in alle regels volgend uit de wet en de jurisprudentie, op basis waarvan zij voor u kunnen bepalen of er sprake is van eigendomsverkrijging van grond middels verjaring (of niet). Hierbij kan het gaan om advies bij het (proberen te) bereiken van een oplossing buiten rechte (verkoop van de strook of het sluiten van een bruikleenovereenkomst) of het behartigen van uw belangen tijdens een juridische procedure (die soms onvermijdelijk is).